WEELDE RESIDENTS

OG KARIN

Overdag is zij strategie consultant en adviseert ze bedrijven met een groene missie hoe zij kunnen verduurzamen. Wanneer de nacht valt, heeft zij als dj haar eigen artistieke roeping: het publiek te verbinden, in het moment te laten leven en te helpen ontsnappen aan de day-to-day zaken. Dit is Karin, of ook wel O.G. Karin.

De 30-jarige heeft vanuit haar functie genoeg tips voor het verduurzamen van de cultuur- en evenementensector. “Bij duurzaamheid denken de meeste mensen aan de impact op het klimaat. Maar duurzaamheid is veel breder dan dat. Vaak worden de sociale aspecten over het hoofd gezien. Onderwerpen zoals diversiteit, inclusiviteit, maar ook veiligheid van zowel bezoekers als je eigen werknemers vallen hieronder. Natuurlijk valt er op klimaatvlak ook nog veel terrein te winnen. Denk hierbij aan het inkopen van groene energie, het faciliteren van circulariteit en het verminderen van afval door hergebruik. Lokaal sourcen kan ook interessant zijn, naast het feit dat je de lokale economie en creativiteit stimuleert zorg je ook nog voor minder uitstoot. Denk hierbij aan alle vliegreizen die dj's maken.” 


Zelf draait Karin onder de naam OG Karin ook regelmatig, maar zoekt het dan dichter bij huis: afgelopen weekend liet ze haar experimentele klanken nog horen tijdens Unmute Us en als Weelde resident is zij kind aan huis bij Weelde. Vanuit een kantoorbaan naar de vierde versnelling op de dansvloer dus - maar gelukkig kan Karin moeiteloos schakelen. Sterker nog, K. staat bekend om haar bliksemsnelle reflexen, die ze naar eigen zeggen noodgedwongen heeft ontwikkeld door haar onhandige karakter: “Ik laat regelmatig van alles vallen, maar pak het dan ook direct weer op. Misschien komt dat omdat ik een pro was in Guitar Hero.”
 

Ook wat genres in haar sets betreft staat schakelen centraal. Aan scheidslijnen tussen genres doet ze liever niet: “Ik selecteer tracks die mij het gevoel geven om te bewegen of om weg te dromen. Diezelfde energie kan ik halen uit een classic house plaat maar ook uit een drum & bass of dancehall plaat. Als ik toch een paar favoriete genres moet noemen zijn het breaks, electro, trance, house, techno en jersey.”
 

Het hart van deze Rotterdamse klopt dan ook sneller bij dj’s die staan voor diversiteit: “Inspiratie krijg ik van de manier waarop mensen hun sets in elkaar zetten. Dus als zij totaal niet gebonden zijn aan één genre en er toch een passend geheel van kunnen maken. Het gaat vaak om een bepaald gevoel dat een nummer oproept.”

Het gevoel bij een nachtje met OG Karin? Lastig uit te leggen: ze draait doorgaans speels, met misleidende maar herkenbare geluiden. Donkere synths wisselen af met trippy klanken. Hoe dan ook is het altijd een verrassing en lijkt het erop dat ze ook binnen haar artistieke milieu voor een duurzaam resultaat gaat.

og karin weelde friends.jpg

STEVIE

Foto 1.jpg

Een onuitwisbare indruk achterlaten met plaatjes: het is haar als tattoo-artiest, graffiti-fanaat én dj op het lijf geschreven. Dit is de 33-jarige Natasha, ook wel dj Stevie achter de draaitafels; al vindt ze ‘dj’ zelf altijd wat pretentieus klinken. Liefhebbers van melodieuze techno kunnen in ieder geval hun hart ophalen bij een Stevie-sessie: “Ik hou meer van gevoel dan van raggen. Met warme klanken en ritmische kicks probeer ik een verhaal te vertellen.”

Voor ze zich in Rotterdam vestigt als resident van Weelde en Operator, groeide zij op in Brabant als ‘typische muzieknerd’:
“Mijn opvoeding was heel muzikaal, met house en dance van mijn vaders kant, en soul van mijn moeders kant. Wat ik grijs draaide als tiener? Limp Bizkit – ‘Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water’. Gekocht voor 20 gulden met een poster erbij, ik kan dat hele album nog meeblèren. Ik was een echte alto, met spike-armbanden en bandshirts. Ook de Daft Punk cd’s ‘Homework’ en ‘Discovery’ stonden op repeat. Gewoon zó ontzettend goed, meer dan twintig jaar later hoor je dat veel muziek van nu hiervan heeft geleerd. Het blijft mij eindeloos inspireren.”

Later ontstond haar grote liefde voor techno en de passie voor het draaien - het liefst met vinyl. De allereerste plaat die ze op vinyl kocht was de Bodin - 'Zabawa' ep, volgens haar “een aanrader, vol met gekke electro vibes”.

Een gevarieerde muzieksmaak dus, en niet zo verwonderlijk dat we bij het vragen naar top 3 acts voor de ideale festival line-up, een net zo gevarieerd antwoord krijgen:
“Allereerst de Rotterdamse techno dj Stranger. Lekker beuken. Hij is een goede producer met veel kennis en brede smaak, en dat hoor je terug in zijn sets. Hij vindt het ook vet om te draaien, dat straalt hij uit naar zijn publiek. Daarnaast postpunkband Fontaines DC. Beetje ruig, beetje lief, goede teksten. Rauwe en eerlijke muziek geïnspireerd door de counterculture in Dublin. En dan als laatst een stage voor mijn vrienden.. Ik ken zoveel getalenteerde lieve mensen dat ik niet kan kiezen, Steezy, Kessler, Kries, Jason, Brintex, Mata Disk, Acidic Male, Arrocha en zo voorts.

Kiezen uit haar twee artistieke talenten, dj’en en tatoeëren, kan ze niet: “Deze twee werelden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, de culturen eromheen, de passie die men ervoor voelt, de concentratie en nauwkeurigheid die je ervoor nodig hebt.”

In de keuken heeft Natasha nóg een geheim talent: haar onovertroffen lasagne. “Je moet er liefde in stoppen. En heel veel kaas.” Volg haar via haar Instagram om een kijkje te nemen naar haar tattoos, of om te zien of ze wellicht overtuigd kan worden het recept van haar lasagne te delen.

 

SHAHMARAN

Arjin is 22 lentes jong en nu al zo’n inspirerende persoonlijkheid die je in de gaten wil houden. Je vindt hem regelmatig bij de Zandbar met zijn KLAUW-collectief ("mijn homebase en 'homospace'") en op willekeurige avonden achter de draaitafel als DJ Shahmaran. Oh, en als er tijd over is begeleidt deze tutor groepslessen sociologie op de Erasmus Universiteit.

 

Arjin heeft als dj-zijnde een duidelijke overtuiging: hij wilt eer geven aan de oorsprong, daar waar het allemaal begonnen is. “Veel genres zijn wit en hetero geworden. Ik zit daar niet altijd mee, maar tegelijkertijd denk ik dat veel mensen meer dissonantie ervaren als ze de geschiedenis kennen. Denk je bijvoorbeeld aan techno, denken veel mensen aan witte mannen op Ibiza. Terwijl de wortels toch echt Afro-Amerikaans zijn. Met betrekking tot dit soort onderwerpen heb ik zelf ook veel vragen en ik probeer te navigeren wat mijn rol daarin is, en hoe ik daar aan kan bijdragen.”

 

Geen verrassing dus, dat deze jonge dj heel goed gaat op het album van Tygapaw, ‘Get Free’. De schijf bevat een interessante mix van Detroit-techno met Jamaicaanse ritmes en belangrijker: volgens Arjin geeft het een prachtige blik op een toekomst die waardering geeft aan de roots van house en techno: zwart, latino en queer.

 

Zijn sets hebben daarnaast ook vooral de missie om je te laten bewegen: “Kort samengevat, hou ik van dansmuziek. Regelmatig doe ik aan lange breakdowns en build ups. Maar ik ben ook een snelle mixer, ik ben best ongeduldig wat dat betreft. ‘I like a track that packs a punch’.”

 

Een set waar hij zelf wild van werd is van dj Larasati: “Het was zo’n sicke set, er werd zowel experimenteel als emotioneel gedraaid en trance werd afgewisseld met popnummers waar ik vroeger naar luisterde, zoals Euphoria van Loreen.”

Zo’n stukje sentiment werkt altijd wel goed, en daarom kun je ook regelmatig vocals in zijn sets vinden: “De jaren ‘00 vind ik nog steeds interessant en daarom vind ik het leuk om hiphop artiesten als Azealia Banks erin te gooien. Zodra ik met mijn BPM boven de 140 ga zitten, en richting richting drum ‘n bass en snelle electro dwaal, knal ik daar vocals onder van dergelijke nummers die ik zelf chill vind.”

 

Een jong talent dus, dat met zijn eigen community KLAUW wil bijdragen aan exclusieve plekken voor queers: “Er is zo weinig op dit gebied in Rotterdam en Amsterdam. We kunnen een voorbeeld nemen aan Berlijn en Londen. Initiatieven zoals KLAUW zijn meer dan nodig voor queers om zich veilig te voelen. Voor niet queers: als je onze regels respecteert ben je welkom.” En wie weet, wordt zijn grootste droom dan vanzelf waarheid: een eigen KLAUW-festival.

Shahmaran resident posrt.jpg
KRISMIKA 2.jpg

KRISMIKA2

Kris (dj-naam Krismika 2), student algemene cultuurwetenschappen Erasmus Universiteit. Vrijdag 13 augustus draait ze tijdens Playin’ in the Sand met Weelde Residents in de Zandbar.

Kris is naast Weelde Resident ook stagiair programma & productie bij Weelde. Haar favoriete spot bij Weelde? Dat is de Zandbar, en zowel op het podium als op de dansvloer is haar gekke bessen limo of een Kumzits-cocktail altijd dichtbij. Zodra deze vrouw zich achter de draaitafels nestelt mag je een wedje leggen: staat vandaag zomerse italo of duistere electro op het menu? Niemand die het zeker weet, maar lekker wordt het zeker.

"Mijn dj-naam is mijn gebruikersnaam van vroeger, toen ik computerspelletjes speelde. Waarom Krismika2? Krismika2 is langer in de game geweest, van Krismika1 was ik het wachtwoord vergeten. Oh, en mijn kat heette Mika.

Anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met draaien. Inderdaad – vanwege COVID heb ik nog niet echt kunnen oefenen in de clubs. Die ervaring wil ik graag opdoen om meer gevoel te krijgen met het inspelen op je publiek. Als ik thuis hang met vrienden en ga draaien zet ik toch al snel op wat ik zelf nice vind. En het is ook niet de ideale setting om een keiharde set te knallen. 

Van welke muziek ik geïnspireerd raak? Ik ga veel verschillende kanten op. Toen ik mijn ontdekkingstocht startte waren het de indiebandjes en 80s new wave, maar vanaf mijn 14e ben ik de elektronische kant opgegaan: elektro, italo en breakbeat. 

Mijn favoriete nummer kan per week veranderen, maar die draai ik dan ook een paar dagen helemaal plat. The Prodigy en Talking Heads kan ik eeuwig blijven luisteren zonder het zat te raken.

Een set waar ik zelf heel goed op ging was in Poing, toen de clubs even open waren: Gamma Intel. Ik vind hem sowieso heel sick draaien en dat in combinatie met eindelijk weer kunnen clubben maakte het zo’n vette set.

Waarom jullie vrijdag naar mijn set moeten komen kijken? Daarvoor ben ik wat bescheiden. Maar wellicht omdat dit de laatste kans is: volgende week verhuis ik voor vier maanden naar Praag. “