top of page

WEELDE FRIENDS

‘Onze’ Debbie is communitymanager bij Weelde. Daarnaast verkoopt ze onder de naam en Instagram-pagina ‘DM voor hoofddeksel’ o.a. haar eigen gemaakte buckethats en tassen. DM staat voor de initialen van haar naam: Debbie Meerkerk. Fun fact: ze schrikt zichzelf snel een hoedje. “Bijna dagelijks.”

Debbie is contactpersoon voor alle partijen/ondernemers die werkzaam zijn op het terrein van Weelde: ze maakt afspraken, probeert onderlinge samenwerkingen te stimuleren en blust brandjes waar nodig. Daarnaast vind je haar op de overige dagen achter haar naaimachine, om daar ‘must-have’ buckethats en tassen te maken. Een vrij nieuwe en uit de hand gelopen hobby:

“De afgelopen jaren was ik altijd druk met productie voor evenementen en festivals, o.a. voor Weelde. Toen kwam de lockdown van COVID en zat ik plots hele weken thuis. Op dat moment leek het er niet op dat ik binnenkort weer werk zou krijgen, dus ik was op zoek naar een hobby.

Mijn moeder gaf me uit medelijden een naaimachine. Ik had nog nooit een naaimachine aangeraakt, maar ik bekeek Youtube-filmpjes en ging zelf aan de slag met kussenslopen en het repareren van kleding. Op een gegeven moment begon het te kriebelen om iets te maken dat ik zelf kon dragen.”

Debbie begint met het maken van buckethats, overigens niet direct met succes: “In het begin leek het een soort van koksmuts.”

Uiteindelijk vindt ze in de stofwinkel een badstof waarmee ze de draad oppakt, en maakt lila en lichtblauw-kleurige hoedjes die wél goed uit de verf komen. Wanneer ze een aantal dagen later op het terrein van Weelde aan het klussen is (voor eventuele heropening) krijgt het hoedje alle aandacht. Iedereen is zo laaiend enthousiast dat ze thuis weer aan de slag gaat met het maken van meer hoedjes voor haar collega’s. “Ik had toch geen flikker te doen, dus ze waren snel gemaakt. Vervolgens kreeg het Weelde team weer vragen van stiknieuwsgierige vrienden: ‘hoe kom jij aan dat hoedje?’. De meiden spoorden mij vervolgens aan om het te verkopen via Instagram.”

En zo geschiedde. Op het Weelde terrein worden foto’s gemaakt ter promotie en binnen no time komen -  tot haar eigen verbazing - vele bestellingen binnen. De professionele stappen volgen rap: ze koopt een domeinnaam en om van alle pluisjes op de woonkamervloer af te zijn, verplaatst ze haar activiteiten naar een atelier. Haar hats komt ze steeds vaker tegen in straatbeeld: die ene keer in het Vroesenpark bijvoorbeeld, maar ook op camping Kallumaan.

Welke artikelen kunnen we in de toekomst nog van Debbie verwachten? “Ik krijg steeds meer gerichte aanvragen, bepaalde items zoals badjassen in specifieke kleuren. Daar liggen denk ik veel kansen, maar ik wil eerst meer vaardigheden en ervaring opdoen. Het maken van tassen kost bijvoorbeeld al zoveel meer tijd dan het maken van hoedjes. Dus ik zou daar graag een duidelijke strategie voor opstellen.”

Ga haar collectie checken maar wees gewaarschuwd namens haar Weelde collega's (en grootste fans), binnen no time wil je alle kleuren verzamelen.

​

Debbie weelde friends.jpg
willem de boswachter.jpg

Willem is als Stadsboswachter werkzaam op het terrein van Weelde. Zijn visie is dat het stadsbos een noodzaak is om de stad van de toekomst leefbaar, klimaatbestendig en circulair te maken.

Kan je iets over jezelf vertellen, wie je bent, wat je doet?

Ik ben Willem en ik heb een bedrijfje: de Stadsboswachter. Je zou me kunnen beschouwen als urbanist, creatief ondernemer en specialist in urban forestry. Ik houd me bezig met alle natuur in de stad en bomen in het bijzonder. Ik klim erin, ik snoei en plant ze en adviseer de gemeente hoe zij met bomen om moeten gaan.
 

Hoe ben je stadsboswachter geworden? 

Ik wou eigenlijk van kinds af aan al heel graag iets met natuur doen. Na mijn puberteit kwam dat gevoel weer terug en toen heb ik ervoor gekozen om de opleiding bosbouw te doen. Zo is het eigenlijk gegaan.

 

Dus eigenlijk je kinderdroom die is uitgekomen?

Eigenlijk wel! Ik wou eerst bioloog worden maar dit zit wel aardig in de buurt. 

 

Welke vaardigheden moet je hebben om stadsboswachter te zijn?

Je moet heel veel kennis en passie voor de natuur hebben, weten hoe de natuur werkt. Ook is het handig als je sociaal bent en is het fijn als je je in de stad goed staande kunt houden. 

 

Hoe ben je bij hier bij Weelde terechtgekomen?

Ik zat hier al in het gebied en ik kende Kim & Kelly al van de Geheime Tuin. Toen hoorde ik dat zij hier kwamen en toen heb ik gezegd dat ik hier ook wel wil zitten. 

 

Wat voor projecten heb je hier uitgevoerd bij Weelde?

De Zandbar onder andere! De bomen op het terras heb ik geplant en uit een oude kwekerij gehaald. Deze bomen zijn nu ook gechipt: er zit een chip in voor een project waar ik mee bezig ben en dat gaat over de waarde van groen. De chip is gekoppeld met een QR-code, als je die scant met een scanner geeft deze een signaal af naar een website. Hier is een paspoort aan gekoppeld en in dat paspoort staat eigenlijk hoeveel een boom waard is en hoeveel die oplevert. Binnenkort is dat ook voor iedereen te zien. 

 

Het aanleggen van de Zandbar, hoe ging dat precies? Ik ben daar wel benieuwd naar

Het was heel grappig: we gingen ‘zandshoppen’. We reden richting een bedrijf in Papendrecht waar een heleboel hoop zand lag. Daar zijn Kim & Kelly één voor een in een heleboel hoop zand gaan liggen, kijken welk zand het lekkerst ligt. Uiteindelijk hebben zij het perfecte zand uitgekozen en reden een heleboel vrachtwagens zand naar Weelde. Met een grote graafmachine hebben we het zand zo verspreid dat er een strandje ontstond.

 

Weet je hoeveel vrachtwagens er moesten komen?

Het was één vrachtwagen en die is zes of zeven keer heen en weer gereden. Dus 6/7 vrachtwagens vol met zand, misschien wel iets meer zelfs. 

 

Wat is het mooiste of meest interessante wat je hebt gezien als een stadsboswachter?

In de stad (of daarbuiten) ?

Ik reis ook graag en als ik op reis ga dan ga ik altijd op zoek naar een bijzondere boom. Mijn laatste grote reis voor corona was naar Japan. En toen ben ik op een eiland geweest: Yakushima. Daar stond een hele oude bijzondere boom, geschat wordt dat die boom 4 tot 7 duizend jaar oud is. Die boom zit diep ergens in een bos en om daar te komen moet je 6 uur wandelen. 

​

Ik heb ook nog vernomen dat er een vos actief is op het terrein van  Weelde, weet jij er iets van? 

Dat zou heel goed kunnen ja. De kippen die ooit in de tuin stonden zijn volgens mij ook door een vos opgegeten. Hier in de buurt zit ook een vossenhol. Het zou mij niks verbazen als hier een vos zit. Vossen kunnen heel goed in de stad leven, die kunnen zich heel makkelijk aanpassen en zijn heel slim. Die weten precies hoe en wat, maar je hebt het niet door hoor. In de nacht heb je de kans om er een te zien. 

bottom of page